masplus
Ücretsiz Deneyin

Üretim İşlemleri Yönetimi (MOM) Nedir?

  1. Ana Sayfa
  2. MAS+ Akademi İçerik
  3. Üretim İşlemleri Yönetimi (MOM) Nedir?
Üretim İşlemleri Yönetimi (MOM) Nedir?

Üretim İşlemleri Yönetimi (MOM) Nedir?

Üretim İşlemleri Yönetimi (MOM) Nedir?

Operasyon yönetimi olarak da geçen üretim işlemleri yönetimi, üretim sistemini doğru ve en kazançlı şekilde yönetmeye dayanır. İş faaliyetlerini yeniden düzenlemekten üretim sürecini tasarlamaya kadar genişleyebilen bu bölüm, bir işletmenin vazgeçilmez bir yönetim bölümüdür.

Girdilerin dönüştürülmesi sonucunda herhangi bir ürünün veya hizmetin sonuçlarının elde edilebildiği bir sistem olan üretim sistemi, insanlığın ilk zamanlarından beri zorunlu bir faaliyetidir. İnsanoğlu yaşamak ve hayatta kalabilmek adına doğa ile ilişki içerisine girmek için bu sistemden yararlansalar da günümüzde bu sistem rekabet sistemine dönüşmüştür.

Şirketler bünyesinde yer alan üretim ve tüketim faaliyetlerinin dengeli ve etkin bir şekilde kullanılabilmesi için bu işlemlerin yönetimine büyük önem verir. Üretim sistemindeki rekabet ortamında hayatta kalabilmek için teknolojiden sıklıkla yararlanan işletmeler, üretim işlemleri yönetimini kullanıyor.

Üretim İşlemleri Yönetiminin Amaçları Nelerdir?

Üretim işlemleri yönetiminin en temel amacı, işletmede yer alan malların ve hizmetlerin neler olduğunu tespit etmektir. Ardından işletmenin sunduğu bu mallar ile hizmetlerin hangi özelliklerinin ortaya çıkartılacağına dair çalışma yürütür. Bu çalışmalar ve planlamalar esnasında kazancı tek amaç olarak belirlemek, üretim işlemleri yönetiminin temel prensibidir.

Denge sağlamanın ve bu dengenin istikrar ile sürdürülmesi gibi bir amaca da sahip olan üretim işlemleri yönetimi için müşteri memnuniyeti en önemli amaçlardandır. Aynı zamanda mal alım satımı yapan bir işletme için stok düzeyini minimum fakat müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde tutmak da üretim işlemleri yönetiminin işinin bir parçasıdır.

Dünyadaki teknolojik gelişmelerin ardı arkası kesilmediği, iletişim araçları ileri düzeye ulaştığı için işletmeler arasındaki rekabet de had safhada ilerliyor. Her an yeni bir teknoloji çıkabileceği, eski teknoloji rafa kaldırabileceği için üretim yönetiminin amaçları arasına esneklik ve değişim hızı da dahil olmuştur.

Üretim İşlemleri Yönetimi Neden Önemlidir?

Üretim sürecinde yer alan kaynakları ve çıktıları içeren bir süreç planlama yapan üretim işlemleri yönetimi, aynı zamanda denetim, kontrol ve karar alma aşamalarını da içeren bir eylemler topluluğudur.

Üretim işlemleri yönetimi işletme yönetiminin en önemli parçalarından biri olmakla beraber işletmede yer alan bütün girdilere ve çıktılara sahip olacağından bir işletmenin gelişimi için önemlidir. Satış ve pazarlama konularının yanı sıra finans konusunda da bilgi gerektiren üretim işlemleri yönetimi, bir işletmenin çağa ayak uydurmasına da yardımcı olur.

Üretim İşlemleri Yönetimini Neden Bir Çözüm Olarak Ele Almalısınız?

Üretim işlemleri yönetimi doğru kullanıldığı ve bir uzman tarafından yapıldığı taktirde çöküşte olan veya durağanlaşan işletmenizin yeniden yükselişe geçmesine yardımcı olabilir. Üretim işlemleri yönetiminin şirketinize veya işletmenize yardımcı olabileceği alanları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür.

  • Üretim işlemleri yönetimi bir planlama sistemine dayandığı için sağlıklı olmayan üretim emirlerini tespit edebilir, bunların yerine daha uygun çözüm önerileri sunabilir.
  • İşletmenin mevcut kapasitesi hakkında bilgi sahibi olan üretim işlemleri yönetimi, üretim sistemini işletmenizin beşerî gücüne göre planlayacaktır.
  • Üretim işlemleri yönetimi kullandığınızda üretim esnasındaki ve sonundaki kalite kontrol işlemlerini tamamen takip edebilirsiniz.
  • İşletmenizde bulunan makinelerin ve teçhizatların bakım tarihlerini takip ederek maliyetlerini önceden ayarlayabilir, üretimde kesintiye uğramazsınız.
  • Üretim işlemleri yönetimi verilen siparişlerin ve stok kontrollerinin düzenli bir şekilde takip edilmesine yardımcı olacağından üretim sisteminde gecikme yaşamazsınız.

Üretim işlemleri yönetimini bir çözüm olarak ele almak, işletmenizin gelirini yükseltmenize ve işletmenizi kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır.

Üretim İşlemleri Yönetiminin Faydaları Nelerdir?

Üretim işlemleri yönetimi bir uzman tarafından yapıldığında üretim maliyetlerini en aza indiren planlamalarla kazancın maksimize edilmesine yardımcı olur. Üretim sisteminin her alanında planlama yapabilen üretim işlemleri yönetimi ile kısa, orta veya uzun vadeli hedefler kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Ayrıca üretim işlemleri yönetimi müşterinin memnuniyetini maksimum düzeyde tutmaya çalıştığından, bu yönetim sistemini kullanan işletmenin zararda olması pek mümkün değildir.

Üretim İşlemleri Yönetiminin Görevleri Nelerdir?

Üretim işlemleri yönetimi ile kapasite ve tamir bakım planlaması yapabilir, stok kontrollerinizi düzenli olarak gerçekleştirebilir, makine ve araç gereç seçimini bütçenize uygun şekilde ayarlayabilirsiniz. Esnek üretim sistemlerinde de iş gören üretim işlemleri sistemi, teknoloji seçiminde ve kalite kontrollerinde de oldukça iyidir.

İçeriğimiz hoşunuza gittiyse aynı zaman Üretim Yönetim Sistemi Nedir? adlı yazımızı da inceleyebilirsiniz.