İçindekiler
ToggleERP Programı Nedir? Ne İşe Yarar?
ERP (Kurumsal kaynak planlaması), işletmeler tarafından yönetim sürecindeki önemli kısımları yönetmek ve entegre etmek için kullanılan bir süreçtir. Birçok ERP yazılım uygulaması, işletmeleri en iyi şekilde yönetmek için gereken tüm süreçleri tek bir sistemle entegre ederek kaynak planlamasını gerçekleştirmelerine yardımcı olduklarından dolayı şirketler için önemlidir. ERP’ler bir işletmenin operasyonel alanlarını birbirine bağlar. Bir ERP yazılım sistemi ayrıca planlama, satın alma envanteri, satış ve pazarlama, proje yönetimi, finans, insan kaynakları ve daha fazlasını entegre edebilir, tüm bu yönetim sürecinin raporlanmasına yardımcı olabilir ve bu sayede tüm yönetim süreçleriniz çok daha kolay bir şekilde çalışır.
ERP Programı Ne İşe Yarar?
ERP yazılım sistemi, işletmenizin satın alma, pazarlama, finans ve bütçeleme, proje yönetimi, planlama gibi departmanlarını tek bir çatı altında toplayarak entegre eder ve bu sayede işletmenizin yönetim süreci daha kolay bir hal alır. Bu birbirine entegre olmuş veriler, işletmenizin gerçek zamanlı bilgilere erişmesini ve daha kullanışlı raporlar oluşturmasını sağlar. Birden fazla elektronik tablo veya veri kaynağı olmadan departmanlar arasındaki süreçleri karşılaştırabilir ve sermayeyi daha hassas bir şekilde kontrol ederek iş akışınızı günlük olarak izleyebilirsiniz. ERP, müşteri verileriniz için de bir merkez oluşturur. Merkezi müşteri verileriyle, birden fazla departman, daha hızlı yanıt süreleri ve daha iyi teslimat, sipariş doğruluğu için müşteri ihtiyaçlarına kolayca erişebilir ve hızlı bir şekilde dönüş sağlayabilir. Bu da daha iyi bir müşteri memnuniyeti sağlar ve işletmenizin müşteri deneyimi de olumlu yönde etkiler. Ayrıca, kurumsal kaynak planlaması sayesinde envanter yoğunluğunuzu azaltıp, daha iyi bir tedarik yönetimi sağlayar ve daha iyi bir müşteri hizmeti sunar böylece maliyet tasarrufu da yapabilirsiniz.
Kurumsal Kaynak Planlama Sisteminin Özellikleri ve Modülleri
ERP programı, işletmenin operasyonel süreçlerini entegre ederek yönetim sürecindeki karışıklığı ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. ERP yazılım sistemleri birbirinden farklı işlevlere sahip modüllere sahiptir. Bu modüllerden kısaca bahsedecek olursak;
- Tedarik Yönetimi: ERP’lerdeki tedarik yönetimi modülü, işletmelerin malları üretmek ve satmak için ihtiyaç duydukları malzemeleri edinmelerine yardımcı olur. İşletmeniz için bu modülü kullanarak tedarikçilerden oluşan bir dosya oluşturabilir ve bu tedarikçileri belirli ürünlere bağlayabilirsiniz. Ayrıca bu modülde işletmenize gelen teklif taleplerini otomatik olarak alabilir ve anlık olarak takip edip analiz edebilirsiniz.
- Finans ve Muhasebe: Finans ve muhasebe modülü, işletmeniz için önemli bir modüldür çünkü mevcut finansal durumlarınızı anlamanıza yardımcı olur. Bu modül, defter yönetimi, borç ve alacak hesaplarının takibi, bilançolar, vergi ödemeleri ve faturalandırma gibi önemli özelliklere sahiptir.
- Üretim Yönetimi: Üretim departmanı, üretimi planlamak ve daha planlı bir üretim için ihtiyaç duydukları malzemelerin makine kapasitesini ve kullanılabilirliğini kontrol ederek sağlamak için bu modülü kullanır. Bunun yanı sıra, üretim süreci devam eden ürünlerin takibini de kolaylıkla üretim modülü üzerinden sağlayabilirler.
- İnsan Kaynakları Yönetimi: ERP yazılımının bu modülünde işletme çalışanlarının bilgileri, iş tanımları, teklif mektupları ve performans değerlendirmeleri gibi belgeleri güvenli bir biçimde depolanır. Ayrıca,bir çalışanın çalıştığı saatleri, ücretli izin sürelerini ve onlara sağlanan faydalar hakkında bilgileri takip etmenizi sağlar.
- Sipariş Yönetimi: Sipariş yönetimi modülü, siparişin alınmasından teslimata kadar olan görevlerin takibinden sorumludur. ERP sisteminin bu bölümü, işletmenizin tüm siparişlerini depolara, dağıtım merkezlerine veya perakende mağazalarına iletir ve sevkiyat süreçleri boyunca durumlarını takip eder.
- Depo Yönetimi: Bu modül depo operasyon süreçlerini, envanterin toplanmasını ve depolanmasını, ürün sevkiyatı gibi operasyonel işlevlerde işletmenize yardımcı olur. Ayrıca, siparişlerin müşterilere teslim edilme sürecini de hızlandırarak stok hareketlerini de takip etmenize yardımcı olur.
- Müşteri İlişkileri Yönetimi: ERP sisteminin müşteri ilişkileri yönetimi ile ilgilenen bu modülünde, müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz hakkında ve satın alma ile ilgili bilgileri depolar. Bu sayede depolanan bilgiler ile müşteri hizmetlerinizi iyileştirerek müşteri ilişkilerinizi güçlendirebilirsiniz.
- Pazarlama Otomasyonu: Pazarlama otomasyon modülü, müşterilere otomatik olarak e-posta ve metin mesajları gönderir. Modül, gelişmiş segmentasyon özelliği ile müşterilerinize özelleştirilmiş ve ilgili mesajların gönderilmesine yardımcı olur.
Ayrıca, kampanyaların performansı hakkında raporlamalar yapar ve gelecekteki pazarlama kampanyalarınız için fikirler üretir.
ERP Yazılımlarının Kullanıldığı Sektörler
ERP yazılımları, işletmenin tüm kaynaklarının planlanması için tasarlanmış bir sistem olduğu için bir işletmenin operasyonel alanlarını yönetir. Ayrıca, ERP yazılımları işletmenin departmanlarını tek bir merkezde toplamaktadır bu da işletmenin iş yoğunluğunu azaltarak büyüme hızını artırmaktadır. Bu süreçleri yönetirken ortada karmaşa olmadan verimli bir şekilde yönettiği için farklı sektörlerden birçok işletme tarafından tercih edilmektedir. Bu sebeple üretim, dağıtım, sağlık, eğitim, inşaat, gıda gibi sektörlerde kullanılarak operasyonel süreçlerini hızlandırıp kolaylaştırır. Bunların yanı sıra ERP, konaklama ve kar amacı gütmeyen kuruluşlara da hizmet sunarak pek çok sektöre hitap eder.
ERP Programı Neden Kullanmalıyız?
Kurumsal kaynak planlama pek çok operasyonel işlerin yürütülmesi ve yönetilmesi için kullanılır. Bu sistem, işletmenizin yönetim sürecinin iş yoğunluğu azaltacağı gibi sizlere maliyet tasarrufu da sağlamaktadır. Ayrıca, yaptığınız çalışmaların analizini yaparak yenilenmiş raporlar elde edersiniz ve bu raporlar ile ilerleyen süreçteki faaliyetlerinizi iyileştirip geliştirerek daha verimli bir yönetim ve operasyon sürecine sahip olursunuz. Bunun yanı sıra ERP yazılımı işletmenizin performansını geliştirerek verimini de artırmaktadır ve artan veriminizi daha hızlı kontrol ederek yönetebilirsiniz. Risk yönetiminiz ERP sayesinde minimuma düşer ve maksimum kazanç elde edebilirsiniz.