masplus
Ücretsiz Deneyin

Endüstri 4.0 Üreticiler İçin Ne Anlama Geliyor?

  1. Ana Sayfa
  2. MAS+ Akademi İçerik
  3. Endüstri 4.0 Üreticiler İçin Ne Anlama Geliyor?
Endüstri 4.0 Üreticiler İçin Ne Anlama Geliyor?

Endüstri 4.0 Üreticiler İçin Ne Anlama Geliyor?

Endüstri 4.0 Üreticiler İçin Ne Anlama Geliyor?

Son zamanlarda “Endüstri 4.0” deyimini çok fazla duyuyoruz. Bu terim Vikipedi tarafından; “üretim teknolojileri içerisindeki veri alışverişi trendi ve mevcut otomasyon” olarak tanımlanıyor.

Fabrika Konsepti “NEAR”

“NEAR” fabrika konseptinin açılımı “Networked Effective Agile Reponsible” olarak biliniyor. Türkçe deyimiyle “Ağa Bağlı, Etkili, Çevik, Sorumlu” anlamı taşıyor. Üreticiler açısından “NEAR” fabrika konseptine sahip olmak, sürekli değişmekte olan pazar taleplerine cevap vermek konusunda artan verimlilik anlamına geliyor. Günümüzde üretim açısından değişen pazar taleplerine uyum sağlanabilmesi için esnek olunması gerekiyor. Üreticiler sahip oldukları üretim hatlarını %100 çalıştırıp iyi bir satış yapmayı ummak yerine, pazarda ihtiyaç duyulduğu kadarını üretecekleri yeni bir modele geçiyorlar.

OEE (Toplam Ekipman Etkinliği)

OEE (Toplam Ekipman Etkinliği) oranının yüzde bir artırılması bile, bahsi geçen şirkete çok büyük oranda kazanç sağlayabiliyor. Birbirine bağlı ve akıllı sistemler, üretimin daha uzun süre devam edebilmesi için potansiyel problemleri tespit edebilir ve bakımın zamanında yapılmasına olanak sağlayarak verimliliği artırmaya yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra üreticiler değişen pazar taleplerine cevap verebilmek adına, ürün modellerini büyük ölçüde yeniden ayarlamaya gerek olmadan üretmek için daha çevik çözümlere ihtiyaç duyuyorlar. Bu sistemlerin dahili pazar taleplerine uyum sağlayabilecek şekilde ayarlanması da gereklilikler arasında görülüyor.

Omron Corporation

OMRON Corporation şirketi, merkezi Japonya’da olan bir tıbbi cihazlar ve otomasyon üreticisi olarak biliniyor. Omron Corporation 1933 yılında Osaka’da kuruldu. Şirketin merkezi ise Kyoto şehrinde yer alıyor.

“i-Automation!” Konsepti

Japonya merkezli bir otomasyon firması olan Omron’un ürettiği “i-Automation! konsepti, bahsi geçen Endüstri 4.0’ın özelliklerini makine üreten firmalar için gerçek faydalara dönüştürüyor. Bu sayede “NEAR” Fabrika konseptinin uygulanması mümkün hale geliyor. Bunun yanı sıra “i-Automation!” üç temel ilke üzerine kuruluyor.

Bu ilkeler şunlardır:

  • Entegrasyon,
  • Zeka,
  • İnteraktivite.

Bu üç ilke üzerine kurulu olan “i-Automation!” sistemi, fabrikalar için büyük fayda sağlıyor.

Benzeri Olmayan Sistemler

Arabalar ve üretim hatları gibi “bağlı” uygulamalar arasında büyük farklar vardır. Bu farklardan biri, bütün üretim hatlarının benzersiz olmasıdır. Bağlı araçları ele alacak olursa, herhangi bir akıllı araç belli bir yol içerisinde sürmeyi öğrendiğinde sahip olduğu bu bilgi bulut üzerinden paylaşılır ve diğer araçların aynı yolda sürebilmesi sağlanır. Bu teknik, Tesla’ın “Eller Serbest Sürüş Sistemi” için kullanmakta olduğu yaklaşımdır. Bu sayede bütün araçların sahip oldukları veriler paylaşılarak, sistem geliştirmeleri yapılır.

Üretim hatları ise çok sayıda farklı makinelerden oluşan benzersiz sistemlerdir. Her bir makine, buluta ve merkezi kontrol sistemine veri yüklemekte olan birden fazla sensör sahibi olabilir. Bu noktada aşılması gereken zorluk ise, bütün bu verilerin nasıl anlamlandırılacağı konusudur.

Örnek olarak; hattın bir parçasında oluşan arızayı tespit etmek, tamiri mümkün kılıp tekrar çalıştırılmasını sağlayabilir. Ancak sistemin oluşabilecek arızayı önceden tespit edip gerekli bakımın planı yapılan kadar hattı çalışır durumda tutacağı bir durum çok daha olumludur.