Ücretsiz Deneyin

Endüstri 4.0 Nedir? Eski İmalat Sistemlerine Uyarlanabilir Mi?

  1. Ana Sayfa
  2. MAS+ Akademi İçerik
  3. Endüstri 4.0 Nedir? Eski İmalat Sistemlerine Uyarlanabilir Mi?
Endüstri 4.0 Nedir? Eski İmalat Sistemlerine Uyarlanabilir Mi?

Endüstri 4.0 Nedir? Eski İmalat Sistemlerine Uyarlanabilir Mi?

Endüstri 4.0 Nedir?

Dördüncü endüstriyel devrim olan geleneksel üretim aşamalarının yapay zeka teknolojileri ile birleştiren devrim endüstri 4.0 olarak anılmaktadır.

Dünyada Endüstriye Devrim Aşamaları Nelerdir?

  1. Endüstri 1.0;
    1700 lü yıllarda artık insan ve hayvan gücünden buhar teknolojisinde geçilmiştir. Makineler buhar gücü ile çalışmaya başlamıştır.
  2. Endüstri 2.0;
    Yirminci yüzyılın ilk yıllarında elektrik ile birlikte artık ikinci devrim başladı. Artık bazı cihazlar elektrik ile çalışmaya başladı. Bu şekilde seri üretim hatlarının verimleri çok fazla artmaya başladı.
  3. Endüstri 3.0;
    Artık yirmici yüzyılın ortalarına gelinmişti. Bilgisayar teknolojilerinin ilk uygulamaları kullanılmaya başladı. Yavaş yavaş hayatımıza dijital otomatik sistemler ilerlemeye başladı. Analog mekanik sistemlerden uzaklaşılmıştır.
  4. Endüstri 4.0;
    Artık akıllı fabrikalar konuşulmaya başlanmıştır. Bu şekilde sürekli olarak üretimden bilgi akışının gerçekleşmeye başladığı dönem endüstri 4.0 dönemidir.

Son yıllarda da internet iletişiminin artması bilgi paylaşımının karşılıklı olarak etkileşimi arttırmaktadır. Bu durum günlük hayatımızı da önemli ölçüde değiştirmektedir.  “Intenet of Things” kısaca Iot ve Türkçe karşılığı ise “nesnelerin interneti” olarak çevrilmektedir.

Bu teknoloji ile kablosuz iletişim teknolojisi kullanan tüm cihazların bir biri ile iletişime geçmesidir. Bu şekilde ev, okul, iş, fabrika ve şehirlerin birbiri ile iletişimi sağlanabilmektedir.
Bu iletişim üretimin sürekliliğinin devam etmesi için gereken veriyi de toplamaktadır. Bu şekilde tam akıllı fabrikalar ortaya çıkmaktalar.

Ülkemizde ilk defa Endüstri 4.0 2015 yılında gündeme gelmeye başlamıştır. Devletin de destekleri ile konu ile ilgili hibeler, teşvikler ortaya çıkmıştır. Teknik eğitim veren orta öğretim programlarında ve üniversite programlarında eğitim programları oluşturulmaya başlanmıştır. Bu okullardan mezun olan gençler Türkiye’de ki şirketlerin dönüşümü için ilk yol haritalarını hazırlamaktalar.

Akıllı Fabrikaların Ortak Özellikleri Nelerdir?

1) Makineleri ve insanların kararlarına veri sağlamak amacı ile birbirine bağlı olmak.
2) Daha az iş gücü ile daha fazla üretkenlik oluşması.
3) Sipariş takibi ve talep tahminleri için data değerlendirilmesi.
4) Tedarik süreçleri önceden tanımlanarak stok ve malzeme takviyesinin planlanabilir olunması.
5) Daha düzenli fabrika alanları, daha dinamik fabrikalar.

İşte bu akıllı fabrikalar tüm dünyadaki üretimin verimliliğini +%20 arttırabildiği hesaplanmaktadır. Bunun da 2040 yılına kadar ki maddi karşılığı 15 trilyon dolar verimlilik olarak hesaplanmaktadır.

İşte bu IoT teknolojisinin de artık hayatımıza girmesi ile birlikte farklı konular ön plana çıkmaktadır.
Acaba elimizdeki üretim teknolojisi endüstri 4.0 teknolojisine dönüşebilir mi, yoksa yeniden bir makine parkuruna mı gerek var?

Üretim teknolojisinin belirli olduğu proseslerde yapılacak olan işlemler farklı, prosesler arasında nakliye konusunda farklı yöntemler kullanılmaktadır.
Üretim proses cihazlarının belirli noktalarına yerleştirilen sensörler vasıtası ile ilk dönüşüm başlamaktadır. Sensörlerden toplanan veriler yazılımlarımız aracılığı ile bir yerde toplanarak Üretimden Veri Toplama dediğimiz sistemi başlatmış olur. Bu sensörlerin yaygınlaşması ile birlikte otomatik fabrikalar oluşacak ve verimlilikte artacaktır.

Konu ile ilgili bir örnek vermek gerekirse;
Bir kesme işi yapan bir makinemizin olduğunu düşünelim. Kesme aparatı belirli aralıklar ile aşınacak bozulacak ve sorumlusu tarafından değiştirilecektir. Ancak Iot aracılığı ile bu kesme aparatının ortalama çalışma süresine göre bozulma süresi hesaplanacak, tedarik süresi ile karşılaştırma yapılarak gerekli sipariş oluşturulacaktır. Aynı zamanda da bu aparatı kendi değiştirebileceği ortam hazırlanabilecektir.

Sonuç olarak evet bu sistemlerin eski imalat sistemlerine uyarlanabilmesi mümkündür. Bu durum ilgili sensör teknolojisinin gelişmesi ile daha da mümkün hale gelebilmektedir.
Bu şekilde işletmeler yatırım planlarını bozmadan verim oranlarını arttırmak mümkün olmaktadır.

Siz de üretim performansınızı artıracak çözümlerimizle tanışmak isterseniz ziyaret talep formunu doldurun, sizi arayalım.