İçindekiler
ToggleDijital Fabrika Kullanmanın 3 Faydası
Günümüzde endüstri alanında en çok konuşulan kavramlardan biri olan Dijital Fabrika, bir fabrika kurulmadan önce fabrikanın tüm bileşenlerinin bilgisayar ortamında uygun yazılımlar aracılığıyla tasarlanması, fabrikanın çalıştırılması ve sonuçlarının değerlendirilmesini ifade etmektedir. Bu yazılımlarda üretim tesisi ve üretim süreçleri test edilir, bakım – onarım çalışmaları planlanır ve sonuç olarak şirketin üretkenliği ve karlılığı gözlemlenir. Kısacası fabrikanın kendisi henüz ortada yokken fabrikanın nasıl çalışacağı gözlemlenir ve en iyi çalışma sisteminin kurulması için gereken önlemler alınır.
Endüstri 4.0 ve Dijital Fabrikalar
Üreticiler sürekli olarak değeri arttırabilecek bilgi ve haberleşme teknolojileri üzerinde çalışıyor. Endüstrideki bu değer artırma çalışmaları, Almanya’da Endüstri 4.0 olarak isimlendirilmiş ve tüm dünyanın benimseyeceği Dördüncü Sanayi Devrimi’nin başlamasına öncülük etmiştir. Aslında Endüstri 4.0’ın amacı, özelleştirilebilir ürünler üretmek için, üretimle ilişkili avantajları gerçekleştirmek amacıyla üretim elemanları arasında büyük bir haberleşme ağı yaratarak esnek ve dinamik bir kendinden organize üretim süreci oluşturmaktır.
Bilindiği gibi insanlığın su ve buhar gücüne hükmedip mekanik araçları üretmeye başlaması ile 1. Sanayi Devrimi başlamış oldu. Daha sonra elektriği kullanmayı öğrenen insanoğlu, elektrik enerjisi yardımıyla kitlesel üretime geçti ve böylece 2. Sanayi Devrimi başlamış oldu. 3. Sanayi Dönemi ise elektrik, elektronik ve bilgi teknolojilerinin geliştirilip ortaklaşa kullanılabildiği otomatik üretimin baz alındığı bilgisayar devrimidir. Şimdi ise geçiş aşamasında olduğumuz 4. Sanayi devrimi konuşulmaktadır. Siber-fiziksel sistemlerde daha kaliteli ve hızlı üretim sağlanmaktadır. Dijital fabrika, 4. Sanayi Devrimi’nin gerektirdiği gibi kendinden organize olabilme gibi özelliklere sahip olacak ve üretim geleceği için büyük önem taşıyan bu süreçlerin bütününde her zaman hassas bir yere sahip olacağını kanıtlamıştır.
Dijital Fabrikaların Faydaları Nelerdir?
1-Artan verimlilik: Otomasyon sistemleri sayesinde hem zaman açısından çalışma süresinde artışı hem de kusurlu parçaların azalışı sağlanarak fabrika verimliliği artacaktır. Sistem daha çok enerjiye bağımlı gibi görünse bile verimliliği arttığı için ürün çıktısı ve sarf edilen enerji oranlandığı zaman ürün başına düşen imalat enerjisi azalmakta, bu durum da enerjide büyük oranda verimlilik sağlamaktadır. Artan verimlilik ile birlikte rekabette avantaj sağlanacağı unutulmamalıdır. Üretim pazarında tespit edilen en önemli durum hiç kuşkusuz aynı sektörde faaliyet gösteren diğer şirketler ile olan rekabette öne geçmektir. Bu durum rekabette sistemlerin üretim hızını büyük oranda etkilediği için daha çok ürün meydana getirerek daha çok satış miktarı sağlamaktadır.
2- İş gücü maliyetini azalmak: Sistemler çoğu insanın yaptığı işi tek bir makine ile yalnızca yakıt ve bakım tamir maliyetlerini gidererek fabrikayı işletme imkanı bulmaktadır. Bu durum iş maliyetinde büyük oranda azalma sağlamaktadır. Ekipman işletimini çoğaltmak için iş gücü gereksinimi azalmaktadır. Sistem insanların mesai haliyle kıyaslandığı zaman ekipmanların tüketiminde oluşan ölü süreyi ortadan kaldırmaktadır.
3- Teknik bilgi kullanımını artırmak: Şirkette yüksek vasıflı çalışanların işlerine odaklanması ile teknik bilgi ve yeteneklerini kullanabilmesini sağlamaktadır. Sistemin bulunduğu fabrikalar yönetimde ve AR-GE evresinde tespit edilen yüksek vasıflı elemanların sistem işleyişindeki sıkıntılarını göz önünde bulundurarak çalışanların bilgi birikimini daha verimli şekilde kullanabilmesini sağlamaktadır.
Siz de Dijital Fabrika‘nıza kavuşmak için şimdi bize ulaşın.