İçindekiler
ToggleDijital dönüşüm yolculuğuna başlarken
İmalat sektöründe değişim ve dönüşüm hiç bitmiyor, bugünlerde ajandalarımızda Endüstri 4.0 ve beraberinde getirdiği paradigma değişiklikleri var. Üretimde esneklik ve verimlilik artışı (OEE) vaad eden dijital dönüşüm, sadece üretim sektörünü değil tüm ekonomiyi ve sosyal hayatı etkilemektedir. Bu değişimi anlamak için öncelikle son yirmi senede yaşanan sosyo ekonomik trendlere bakmalıyız; Mobil teknolojiler ve sosyal medya kullanımının artması, iletişim yöntemlerini etkilemiş, tüketici eğilimlerini değiştirmiştir.
Tüketicinin bilgiye ulaşım hızı artmış, beklentileri yükselmiş, daha hızlı tedarik edip, daha çabuk tüketmeye başlamıştır. Yeni ürün geliştirme ve pazar ömürleri kısalmıştır. Yaşanan küreselleşme ile sermaye, iş gücü ve bilgi transferi hızlanmış, rekabet şartları gelişmekte olan ülkeler lehine değişmiştir. Karşı adım olarak sanayileşmiş ülkeler bilgi teknolojileri, genetik, enerji, havacılık, elektronik gibi teknoloji üretimine odaklanmış, kişiselleştirilmiş seri üretim ve akıllı fabrika konseptlerini gündeme getirmişlerdir.
2020 yılında yaşadığımız covid pandemi dönemi ardından bizleri yeni normal ve yeni iş modelleri beklese de dijitaleşme ihtiyacının artarak devam edeceği görülmektedir. Üretim sektörü, daha çevik bir yapılanma ile değişen koşullara daha hızlı cevap verme durumunda kalacaktır. İşletmeler kütle üretimi yapmak için tasarladıkları büyük üretim tesislerini, kısa teslim süreleri ve küçük parti miktarları ile müşteri taleplerini karşılayacak biçimde dönüştüreceklerdir.[/vc_column_text][vc_column_text]
Endüstri 4.0 Yolunda Dijital Dönüşüm
Endüstri 4.0 denince akla robotlar, yazılım algoritmaları, sürücüsüz arabalar, akıllı evler gelse de bahsi geçen olgu sadece sayısal dünyaya geçiş değil, iş modellerini ve davranış biçimimizi değiştirecek bir dönüşümdür. Dönüşümü sabit kalıplarla tanımlamak güçtür, işletmelerin pazar, strateji ve kaynaklarına göre farklılaşacak,zaman ile değişecektir. Robotlar, otomasyonlar, PLC kontrollü makinalar ve yazılımlar uzun süredir üretimde kullanılmaktadır. Endüstri 4.0 ile lokal teknoloji kullanımı üretim yönetim sistemleri seviyesine çıkartılmış ve tüm üretim ekosistemine yayılmıştır.
Dijital dönüşüm ile yaşanacak paradigma değişikliği konusunda gerek toplum gerekse sanayide yeterli farkındalığın henüz oluşmadığını görmekteyiz. Ülke ve işletmeler olarak önceliğimiz dijital fabrikalar yolunda stratejilerimizi doğru belirlemek ve kaynaklarımızı gereksiz harcamamak olmalıdır.
Bu çalışma kapsamında amacımız, Egebimtes MAS ekibi olarak üretimde dijital teknolojilerin kullanımı ile sağlanacak fırsatlar konusunda farkındalık sağlamak, elde edilebilecek somut çıktıları sizlere ulaştırmak ve rekabet avantajı sağlamaktır. Bu alandaki deneyim ve hizmetlerimizi sizlerle paylaşmak için konuyu tüm yönleri ile ele alan bir dijitalleşme endeksi ve analiz formatı oluşturduk. Yalın ve gerektiği kadar dijitalleşme sloganımız, kaynakları verimli kullanma yaklaşımımız ile sadece teknoloji tüketen değil teknoloji üreten bir Türkiye’ye katkı sağlamak için hazırız.
Üretim sahasında buluşmak ve süreçlerinize değer katmak dileğiyle.
“MAS ile Verimlilik Artışı Yakalayın” h4=”Üretimden veri toplayarak süreçlerinizi dijitalleştirin.” style=”outline” color=”peacoc” add_button=”right” btn_title=”HEMEN ARAYIN” btn_color=”peacoc” btn_size=”lg” btn_align=”right” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.masplus.com.tr%2Fbize-ulasin%2F|||”]MAS Üretim Yönetim Sistemi hakkında detaylı bilgi almak için bize ulaşın.