masplus
Ücretsiz Deneyin

Akıllı Fabrika Çözümleri Nelerdir?

  1. Ana Sayfa
  2. MAS+ Akademi İçerik
  3. Akıllı Fabrika Çözümleri Nelerdir?
Akıllı Fabrika Çözümleri Nelerdir?

Akıllı Fabrika Çözümleri Nelerdir?

Akıllı Fabrika Çözümleri Nelerdir?

Yaşamın her alanında giderek kendini daha da çok hissettirmeye başlayan Endüstri 4.0, üretim ve tüketim ilişkilerini bütünüyle değiştirecek bir dönüşüm süreci olarak görülüyor. Bir tarafta tüketicilerin değişen ihtiyaçlarını anlık olarak analiz ederek bunlara uyum sağlayan üretim, diğer yanda ise birbiri ile sürekli koordinasyon ve iletişim halinde olan otomasyon sistemlerini tanımlayan Endüstri 4.0; ürün geliştirme alanında farklı disiplinler arasındaki yakın iş birliğini teşvik ediyor.

Endüstri 4.0 Nedir?

Verimli üretim sisteminin artık “akıllı üretim” anlamına geldiğini keşfeden pek çok kuruluş gibi fabrikalar da yakın zamanda gerçekleşen verimlilik dönüşümüne ayak uydurarak artık Endüstri 4.0’ı tercih etmeye başlıyor. Bu sayede üretimde verimliliği, hız ve esnekliği artıran fabrikalar artık “akıllı fabrikalar” olarak anılıyor. Büyük veri (Big Data), yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi Endüstri 4.0 bileşenleri ile desteklenen akıllı fabrikalar, mekân ve kaynak tasarrufunun yanı sıra özellikle zaman konusunda sağladığı fayda ile öne çıkıyor.

Endüstri 4.0 ile Akıllı Fabrika Çözümleri Nasıl Yapılır?

Konu verimlilik olunca kompleks ve büyük bir sistem akla gelse de son dönemin akıllı fabrikalarında ortaya çıkan inovatif gelişmeler bazı başlıklar altında toplanıyor. İşte, Endüstri 4.0 ile akıllı fabrika çözümlerinden bazıları:

Kendi Çalışmalarını Organize Eden Makineler

Akıllı fabrikaların olmazsa olmaz yapılarından biri, sistem içindeki kesintisiz iletişim olarak biliniyor. Özellikle otonom robotlardan en basit sensörlü makinelere kadar her bir parçanın birbiriyle iletişim halinde olduğu ekipmanlar, Nesnelerin İnterneti ile -deyim yerindeyse- birbirleriyle konuşuyor. Oluşan hataları gerçek zamanlı olarak tespit eden süreç, üretim sırasında en ufak ayrıntıyı dahi atlamıyor. Başka bir deyişle ürünlerin kalite kontrol işlemlerinden sorumlu olan siber fiziksel sistemler, üretim esnasında minik bir eksiği dahi anında saptıyor ve gerekli birimlere iletebiliyor.

Endustri 4.0 ile Akilli Fabrika Cozumleri min

Verileri Anlamlandırabilen Yapay Zeka

Üretim esnasında daima iletişim halinde olan makine ya da otonom sistemler, birbirlerini denetlemelerinin yanı sıra yine kendi üretim potansiyellerini de değerlendiriyor. Daima daha iyi hale gelmek ve üretim bandında ince hesaplar yapmak zorunda olan sistemler, yapay zekânın da sürece katılmasıyla verimlilik konusunda karar verebilecek ve öneri geliştirebilecek hale geliyor. Özellikle büyük verinin detaylı analizini yapabilen yapay zeka, akıllı fabrikanın tamamını anlık olarak denetliyor ve bir insanın yakalayamayacağı detayları tespit edebiliyor.

Her An Kontrol Edilebilen Üretim Süreci

Akıllı fabrikalarda makineler arasındaki iletişimden elde edilen veriler, bulut tabanlı sistemlerde depolanabilir özellik gösteriyor. Böylece tüm sürecin işleyişini kolaylıkla takip edebilen yöneticiler, mevcut problemlere anında müdahale edebilme şansı buluyor. Senkronize şekilde ilerleyen bilgi alışverişi sayesinde üretim ve yönetim sürecinin hızı ve en önemlisi de verimliliği korunabiliyor.
Üretim sürecinin her an kontrol edilebilir olması yöneticilerin esnek çalışma modeline geçmesini de kolaylaştırıyor. Evinin konforunda bir bilgisayar ya da tablet aracılığı ile sistemin güncel durumunu daima kontrol edebilen yöneticiler; kaynak plânlaması, malzeme kontrolü, üretim süreci ve çıktıların anlamlı veri haline getirilmiş yapılarını her an takip edebiliyor.

Kişiye Özel Üretim Süreci

Değişen tüketici ihtiyaçları ve ürünlerin kişisel hale gelmesi, akıllı fabrikalarda üretim bandı değişimlerine gidilmesini gerektirebiliyor. Bunun için akıllı robotların sensörleri ile tanımlayacağı ürünler, siparişte belirtilen farklılıklara göre yeniden tasarlanabiliyor. Tüketici alışkanlıklarını ve tercihlerini tamamen değiştirebilecek bu sistem, akıllı fabrikaların son kullanıcıya ulaşan önemli getirileri arasında yer alıyor.

Simüle Edilebilen Üretim Süreci

Endüstri 4.0 dönüşüm süreci ile üretim aşamaları, henüz başlamadan bilgisayar ortamında sanal olarak simüle edilebiliyor. Böylece oluşabilecek olan pek çok aksaklık önceden görülebiliyor. Diğer yandan üretilecek olan ürünün prototip formu, sanal ortamda tüm ayrıntıları ile oluşturuluyor ve akıllı fabrikalarda o ürünün geçeceği tüm üretim takip sistemleri simüle edilerek süreçle ilgili daha verimli kararlar alınabiliyor. Simüle edebilme özelliği, sadece ürün bazında değil, akıllı fabrikanın çalışma sistemi üzerinde de kullanılabiliyor. Sanal ortamda en baştan en sona kadar görülebilen süreç, muhtemel senaryolar hakkında bilgi veriyor. Böylece problemler henüz gerçekleşmeden çözüm sağlanıyor.
Siz de değişen ve gelişen dünya koşullarına uyum sağlamak ve fabrikanızın üretim sürecinin verimliliğini maksimuma çıkarmak isterseniz Endüstri 4.0 ile dijital dönüşüm yolculuğunda MAS Plus akıllı fabrika çözümlerinden faydalanabilirsiniz.